Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Έτοιμη η κωλοτούμπα

Έγινε “κούγκι” το αντιμνημόνιο: Έρχεται η Σύμβαση Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης!

Έτοιμη η κωλοτούμπα - Έγινε “κούγκι” το αντιμνημόνιο: Έρχεται η Σύμβαση Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης!
Η μνημονιακή κωλοτούμπα του Σύριζα είναι έτοιμη και όλη η "σκληρή διαπραγμάτευση" ήταν για την ορολογία του Μνημονίου. Για το πώς δηλαδή θα επαναφέρουν το μνημόνιο σε αντίθεση με την νωπή λαϊκή εντολή με διαφορετικό όνομα για να μην το καταλάβουν οι χαχόλοι του Σύριζα.
Το καθεστωτικό vima αναφέρει: "Σενάρια για συμβιβαστική διατύπωση που θα μπορούσε να «ξεκλειδώσει» τη διαφωνία με το Βερολίνο κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες από τις Βρυξέλλες. Η «μαγική» φόρμουλα ίσως είναι η φράση Master Financial Assistance Facility Agreement, δηλαδή η επίσημη ονομασία της δανειακής σύμβασης ανάμεσα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (E.F.S.F.) την Ελληνική Δημοκρατία, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (HFSF) και την Τράπεζα της Ελλάδος η οποία κυρώθηκε από τη Βουλή το 2012.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το τελικό κείμενο της αίτησης από την Αθήνα μπορεί να αναφέρει τη φράση ότι η Ελλάδα αιτείται την παράταση της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης (Master financial assistance facility of Greece) αντί για τη δανειακή σύμβαση ή το Πρόγραμμα-Μνημόνιο. Σύμφωνα με τη  εφημερίδα της κυβερνήσεως (22 Μαρτίου 2012), «εγκρίνεται το Σχέδιο της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης μεταξύ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Ε.Τ.Χ.Σ.), της Ελληνικής Δημοκρατίαs, ως δικαιούχου κράτους − μέλους, του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Τ.Χ.Σ.), ως εγγυητή, και της Τράπεζας της Ελλάδος, με τίτλο «Κύρια Σύμβαση Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης» (“Master Financial Assistance Facility Agreement”) για την παροχή χρηματοδοτικής ενίσχυσης, έως το συνολικό ποσό των εκατόν εννέα δισεκατομμυρίων και εκατό εκατομμυρίων (109.100.000.000) ευρώ, με σκοπό την οικονομική ενίσχυση στο δικαιούχο κράτος − μέλος μέσω του Ε.Τ.Χ.Σ., όπως συμφωνήθηκε στο Συμβούλιο της 12ης Μαρτίου 2012 των Υπουργών Οικονομικών των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ, μαζί με τα παραρτήματά της, όπως το Σχέδιο αυτό μαζί με τα παραρτήματα στην αγγλική γλώσσα...».
Για την ονομασία και τη διατύπωση υπάρχουν λύσεις διαμηνύουν κύκλοι των Βρυξελλών και τονίζουν ότι το πρόβλημα τώρα είναι οι όροι και οι προϋποθέσεις (conditionality). «Είμαστε σε ένα πολύ στενό μονοπάτι» λέει στέλεχος της Κομισιόν από τις Βρυξέλλες, κληθείς από το «Βήμα» να σχολιάσει πιθανή συμβιβαστική διατύπωση. «Το βασικό πρόβλημα δεν είναι πια η παράταση και η ονομασία αλλά οι όροι οι οποίοι πρέπει να συμπεριληφθούν και να είναι τέτοιοι που να μπορούν να συμφωνήσουν και ο δύο πλευρές. Χωρίς όρους συμφωνία δεν υπάρχει» τονίζει".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου